godaste banankakan med choklad vegan glutenfri

godaste banankakan med choklad vegan glutenfri

Självklart! Här får du ett saftigt, veganskt och glutenfritt recept på banankaka med choklad – en riktig favorit som både smakar fantastiskt och passar alla. Perfekt till fika, picknick eller som nyttigare efterrätt. 🍌🍫


🍰 Vegansk & glutenfri banankaka med choklad

(1 limpform, ca 10 skivor)

🛒 Ingredienser:

  • 3 st mogna bananer (gärna bruna prickiga!)

  • 2 dl glutenfritt havremjöl (eller mix av mandelmjöl + bovetemjöl)

  • 1 dl potatismjöl eller majsstärkelse

  • 1 dl växtmjölk (t.ex. havre-, mandel- eller sojamjölk)

  • 0,5 dl kokosolja, smält (eller neutral olja)

  • 1 dl kokossocker, lönnsirap eller agavesirap

  • 1,5 tsk bakpulver

  • 0,5 tsk bikarbonat

  • 1 tsk kanel (valfritt)

  • 1 tsk vaniljpulver eller vaniljextrakt

  • En nypa salt

  • 50–70 g mörk vegansk choklad, grovt hackad (minst 70%)


👩‍🍳 Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°C. Smörj en limpform eller klä den med bakplåtspapper.

  2. Mosa bananerna i en stor skål.

  3. Tillsätt växtmjölk, kokosolja och sötning – rör om.

  4. I en annan skål: blanda alla torra ingredienser (mjöl, bakpulver, bikarbonat, salt, ev. kanel/vanilj).

  5. Vänd ner de torra ingredienserna i bananblandningen och blanda till en jämn smet.

  6. Rör ner chokladbitarna (spara gärna lite att strö ovanpå).

  7. Häll smeten i formen och toppa med mer choklad eller bananskivor om du vill.

  8. Grädda i mitten av ugnen i ca 40–50 minuter, eller tills en tandpetare kommer ut torr.

  9. Låt svalna helt innan du skär upp – den blir saftigare efter några timmar!


💡 Tips:

  • För nötfri version: använd bara havremjöl eller bovetemjöl.

  • För extra crunch: tillsätt hackade nötter i smeten.

  • För sötare kaka: använd 3 riktigt stora bananer och öka sirapen lite.


Vill du ha en version utan olja (fettfri) eller med proteinpulver i? Jag fixar gärna det också!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *