glutenfria nyttiga brownierutor

glutenfria nyttiga brownierutor

Självklart! Här kommer ett riktigt gott recept på glutenfria, nyttiga brownies – saftiga, chokladiga och utan vitt socker. Perfekt för fika, mellanmål eller att ta med till en ”baka & nätverka”-träff! 🍫🌱


🍫 Glutenfria & nyttiga brownies (ca 12 bitar)

✅ Helt utan:

  • Gluten

  • Vitt socker

  • Mjölk (kan göras helt veganska)


🥣 Ingredienser

  • 2 dl kokta svarta bönor (sköljda om du använder burk)

  • 2 st ägg (eller 2 chiaägg för vegansk variant)

  • 0,5 dl kakao

  • 0,5 dl lönnsirap, dadelsirap eller honung

  • 1 tsk vaniljpulver eller vaniljextrakt

  • 1 tsk bakpulver

  • 1 msk kokosolja (eller smör om du tål mjölk)

  • En nypa salt

  • (Valfritt) 0,5 dl hasselnötter eller valnötter

  • (Valfritt) 0,5 dl mörk choklad (minst 70%), hackad


🧑‍🍳 Så här gör du:

  1. Sätt ugnen på 175°C.

  2. Lägg alla ingredienser (utom nötter/choklad) i en matberedare eller mixer.

    • Mixa slätt – smeten ska bli tjock och krämig.

  3. Vänd ner nötter och/eller choklad om du vill.

  4. Häll smeten i en liten form (ca 20×20 cm), klädd med bakplåtspapper.

  5. Grädda i 15–20 minuter.

    • Brownien ska vara fast i kanterna men lite mjuk i mitten.

  6. Låt svalna – gärna i kyl minst 1 timme för bäst konsistens.

  7. Skär i rutor och njut!


💡 Tips & variationer

  • Extra protein? Lägg till 1 msk mandelsmör eller proteinpulver.

  • Sötare smak? Mixa i en halv banan eller ett par dadlar.

  • Kaffeälskare? Tillsätt 1 tsk snabbkaffe i smeten för moccasmak.


Vill du ha en version med t.ex. kokosmjöl, havremjöl eller sötpotatis i stället? Jag kan anpassa receptet helt efter vad du har hemma eller tål!

Ett svar på ”glutenfria nyttiga brownierutor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *