Cannoli Recept

Självklart! Här kommer dessutom ett klassiskt och gott recept på Cannoli – den underbara italienska bakelsen med krispigt skal och krämig fyllning.

Cannoli Recept
Cannoli Recept

Recept på Cannoli

Ingredienser

Skalet:

  • 3 dl vetemjöl

  • 2 msk strösocker

  • 1/2 tsk salt

  • 30 g smör (kallt och tärnat)

  • 1 äggula

  • 1/2 dl vitt vin (eller marsala)

  • Olja till fritering (t.ex. solrosolja)

Fyllningen:

  • 250 g ricottaost (avrunnen)

  • 1 dl florsocker

  • 1 tsk vaniljsocker

  • 50 g hackad mörk choklad (valfritt)

  • Citronskal från 1/2 citron (finrivet)


Gör så här

  1. Blanda de torra ingredienserna (mjöl, socker, salt) i en skål.

  2. Tillsätt smör och nyp ihop till en smulig massa.

  3. Rör i äggulan och vinet och arbeta snabbt ihop till en deg.

  4. Täck degen dessutom med plastfolie och låt vila i kylskåp i minst 1 timme.

  5. Kavla ut degen dessutom tunt på mjölad yta. Skär ut runda eller ovala bitar, cirka 10 cm i diameter.

  6. Rulla dessutom varje bit runt en metall- eller träcylinder (cannoli-rör) och fäst kanterna med lite vatten.

  7. Hetta dessutom upp oljan till cirka 180 grader i en kastrull eller fritös.

  8. Fritera cannoliskalen gyllene och krispiga, ca 2-3 minuter. Ta upp och låt svalna på papper.

  9. Gör fyllningen: Vispa ricotta med florsocker och vaniljsocker till en slät kräm.

  10. Blanda i citronskal och hackad choklad om du vill.

  11. Fyll cannoliskalen med krämen precis före servering – annars kan skalet bli mjukt.

  12. Pudra gärna med lite florsocker ovanpå innan servering.


Tips!

  • Om du inte har cannoli-rör kan du göra egna av aluminiumfolie.

  • Fyllningen kan varieras med t.ex. hackade nötter, kanderad frukt eller smaksättning med kanel.

  • Servera cannoli som en lyxig dessert till kaffe eller efter en italiensk middag.

Cannoli Recept med äpple och vaniljsås

Cannoli Recept med äpple och vaniljsås
Cannoli Recept med äpple och vaniljsås

Här kommer ett härligt recept på Cannoli med äpple och vaniljsås – en kreativ twist på den klassiska italienska desserten!


Cannoli med äpple och vaniljsås

Ingredienser

Till cannoliskalen:

  • 3 dl vetemjöl

  • 2 msk strösocker

  • 1/2 tsk salt

  • 30 g smör (kallt och tärnat)

  • 1 äggula

  • 1/2 dl vitt vin eller marsala

  • Olja till fritering (t.ex. solrosolja)

Till äppelfyllningen:

  • 2-3 äpplen (gärna syrliga, t.ex. Granny Smith)

  • 2 msk smör

  • 2 msk socker

  • 1 tsk kanel

  • 1/2 tsk vaniljpulver eller vaniljsocker

  • Saft från 1/2 citron

Till vaniljsåsen:

  • 2 dl mjölk

  • 1 dl vispgrädde

  • 1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljextrakt

  • 3 äggulor

  • 3 msk socker

  • 1 msk majsstärkelse (maizena)


Gör så här

  1. Förbered cannoliskalen:
    Blanda vetemjöl, socker och salt i en skål. Nyp ihop med smöret till en smulig massa. Tillsätt äggulan och vinet och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt vila i kyl i minst 1 timme.

  2. Kavla ut degen tunt och skär ut cirklar (ca 10 cm i diameter). Rulla varje cirkel runt ett cannoli-rör och fäst med lite vatten.

  3. Hetta upp oljan till ca 180 grader och fritera skalen tills de är gyllene och krispiga. Låt svalna och ta försiktigt av rören.

  4. Gör äppelfyllningen:
    Skala och tärna äpplena smått. Smält smöret i en panna, tillsätt äpplen, socker, kanel, vanilj och citronsaft. Låt puttra på medelvärme tills äpplena mjuknat men fortfarande har lite tuggmotstånd. Låt svalna.

  5. Gör vaniljsåsen:
    Dela vaniljstången och skrapa ur fröna (om du använder vaniljstång). Koka upp mjölk och grädde med vaniljfrön och stång. Vispa under tiden äggulor, socker och majsstärkelse pösigt. Ta bort vaniljstången från mjölkblandningen och häll sakta ner den varma mjölkblandningen i äggvispet under ständig vispning. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud under omrörning tills såsen tjocknar. Låt svalna.

  6. Montering:
    Fyll cannoliskalen med äppelfyllningen och toppa med en sked vaniljsås vid servering, eller servera vaniljsåsen vid sidan av.


Tips!

  • Du kan även blanda lite vispad grädde i äppelfyllningen för extra krämighet.

  • Garnera gärna med hackade nötter eller lite kanelpulver för extra smak och crunch.

  • Vaniljsåsen kan förberedas dagen innan och förvaras i kyl.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *