glutenfria nyttiga brownierutor
Självklart! Här kommer ett riktigt gott recept på glutenfria, nyttiga brownies – saftiga, chokladiga och utan vitt socker. Perfekt för fika, mellanmål eller att ta med till en ”baka & nätverka”-träff! 🍫🌱
🍫 Glutenfria & nyttiga brownies (ca 12 bitar)
✅ Helt utan:
-
Gluten
-
Vitt socker
-
Mjölk (kan göras helt veganska)
🥣 Ingredienser
-
2 dl kokta svarta bönor (sköljda om du använder burk)
-
2 st ägg (eller 2 chiaägg för vegansk variant)
-
0,5 dl kakao
-
0,5 dl lönnsirap, dadelsirap eller honung
-
1 tsk vaniljpulver eller vaniljextrakt
-
1 tsk bakpulver
-
1 msk kokosolja (eller smör om du tål mjölk)
-
En nypa salt
-
(Valfritt) 0,5 dl hasselnötter eller valnötter
-
(Valfritt) 0,5 dl mörk choklad (minst 70%), hackad
🧑🍳 Så här gör du:
-
Sätt ugnen på 175°C.
-
Lägg alla ingredienser (utom nötter/choklad) i en matberedare eller mixer.
-
Mixa slätt – smeten ska bli tjock och krämig.
-
-
Vänd ner nötter och/eller choklad om du vill.
-
Häll smeten i en liten form (ca 20×20 cm), klädd med bakplåtspapper.
-
Grädda i 15–20 minuter.
-
Brownien ska vara fast i kanterna men lite mjuk i mitten.
-
-
Låt svalna – gärna i kyl minst 1 timme för bäst konsistens.
-
Skär i rutor och njut!
💡 Tips & variationer
-
Extra protein? Lägg till 1 msk mandelsmör eller proteinpulver.
-
Sötare smak? Mixa i en halv banan eller ett par dadlar.
-
Kaffeälskare? Tillsätt 1 tsk snabbkaffe i smeten för moccasmak.
Vill du ha en version med t.ex. kokosmjöl, havremjöl eller sötpotatis i stället? Jag kan anpassa receptet helt efter vad du har hemma eller tål!
Ett svar på ”glutenfria nyttiga brownierutor”